Renovering af gamle trægulve

Et trægulv bliver med tiden slidt. Det kan ikke undgås, at der kommer ridser efter brug eller mærker efter møbler. For at fjerne disse kan du foretage en gulvafslibning. Efterfølgende kan du efterbehandle med lud for at bibeholde den flotte lyse farve. Vi guider dig her til både gulvafslibning og ludbehandling.

Forberedelse er det halve arbejde

Gulvrenovering trægulveInden din gulvafslibning er det vigtigt at have en grundig forberedelse. Hvad skal du være opmærksom på, og hvilket udstyr skal du bruge?

Her er listen over udstyr, du skal have skaffet til din gulvafslibning:

En slibemaskine
Slibebånd/sandpapir til maskinen – korn 16 til 100
Olie, hvis dit gulv er lakeret

Hvis du ikke kender en, der har en slibemaskine, kan du leje en i et byggemarked. Det er væsentligt billigere end at få en professionel til at slibe gulvet for dig. Sørg for, at maskinen er i god kvalitet.

Inden du starter din gulvafslibning, skal du også sørge for følgende:

Dyk synlige søm – så ødelægges sandpapiret ikke så nemt
Tøm rummet for inventar – alt skal ud
Tape døren, så støv ikke ryger ind i andre rum
Vær en god nabo og fortæl dem om dit projekt

Nu er du klar til din gulvafslibning.

Sådan håndterer du slibemaskinen

Det kan være overvældende at skulle bruge en slibemaskine for første gang. Derfor er her en guide til, hvordan maskinen bruges.

Læg ledningen på din skulder, så den ikke optager plads på gulvet, hvor du skal slibe.
Hold slibemaskinen i bevægelsen, så du undgår ujævnheder.
Slib langs med brædderne.
Hav maskinen under kontrol og gå hverken for hurtigt eller langsomt – du må gerne have fokus på, hvor du vil hen.
Tjek til slibepapiret – er det slidt og hullet, skal det udskiftes

Slibninger af tre omgange

Du kan ikke nøjes med at slibe dit gulv en enkelt gang. Måske kan du nøjes med to, hvis du har et lamelgulv. Ellers skal du foretage tre slibninger. Det er her, sandpapiret kommer ind i billedet.

Jo lavere korn, jo grovere er slibningen. Derfor skal du starte med en grov slibning, lave en mellemslibning og slutte af med en fin slibning. Processen kan se sådan her ud:

1. Slibning med korn 16 eller 24
2. Slibning med korn 40 eller 60
3. Slibning med korn 80 eller 100

Denne proces giver det bedste resultat. Skulle du have et lamelgulv, der ikke kan tåle så mange slibninger, kan du springe den første slibning over.

Når du er færdig med din slibning, skal dit gulv gerne være:

Afslebet alle steder
Jævnt over det hele
Uden afmærkning fra slibestop

Efterbehandlingen med lud

Lud bruges til efterbehandling af et nyslebet gulv. Her kan du sørge for, at træet beholder dens flotte lyse farve, samt at gulningsprocessen standses. Her er det en god idé at kende til din trætype, så du får fat i den rigtige ludbehandling.

Luden påføres langs brædderne i et jævnt lag. Når luden er tørt, skal du slibe gulvet igen med korn 100, hvorefter at gulvet kan støvsuges. Oftest tager det nogle timer for luden at tørre.

Det er vigtigt at nævne, at lud ikke beskytter træet. Hvis du derfor ludbehandler gulvet, skal du give det enten lak, olie eller sæbe for at beskytte det.
I forbindelsen med ludbehandlingen er det vigtigt at vide, om dit træ kan bruge en ludbehandling. Visse mørke gulve vil ikke have gavn af en ludbehandling. Er du i tvivl, kan du læse brugsanvisningen, der følger med.

Har du ikke mod på at udfører opgaven selv, så prøv at kontakte David, der har hjulpet med artiklen